Onsdag

Idag var det alltså dags att låta eleverna prova på att köra ER1. Vi träffades i Personallokalerna i Eskilstuna vid halv nio.

Halvtimmen senare var det dags att gå ner till spår 1 och då hade vi givetvis tagit ut tågorder och fordonslista.

Vi bytte av föraren som kört från Örebro och tog plats i förarhytten. Ena eleven fick sitta vid spakarna och snart var vi på väg mot Stockholm.

I måndags stängde man av den så kallade Getingmidjan – det vill säga spåren mellan Stockholms Södra och Stockholm Central – för reparation. Det blir avstängt hela sommaren och under tiden är Stockholm Södra slut- och startstation för Snabbtågen medan Regionaltågen börjar och slutar i Flemingsberg. Det här är tredje och sista sommaren som Getingmidjan repareras.

Vårt tåg hade alltså Flemingsberg som slutdestination. Det var också tänkt att vi skulle köra som tjänstetåg (utan resenärer) bort till Älvsjö Godsbangård som nu under avstängningen är en ”filial” till Hagalund.

Dock var det ett större växelfel i Huddinge på grund av en kabelbrand i morse och därför var det väldigt begränsad trafik förbi Huddinge. Det blev tågkö och vi blev därför stående i Södertälje Syd i femton minuter. Dessutom ställdes våra tjänstetåg till och från Älvsjö in och vi fick stå kvar på spår 7 i Flemingsberg under vändningen i ungefär en timme.

Vi utnyttjade tiden till att titta invändigt i skåp och luckor.

Fem över elva slog signalen om till grönt och vi körde i väg – nu med den andra eleven i förarsätet.

Vi fortsatte förbi Eskilstuna och ankom till spår 2 i Arboga. Här hade vi drygt en timmes vändtid och efter att ha bytt hytt och förberett avgången gick vi för att äta något.

Fem över halv två blev det avgång och nu körde vi till Eskilstuna där vi blev avbytta.

I och med det var ”prova-på-dagen” till ända och eleverna fick gå iväg och ladda inför utbildningen som börjar i morgon.

Jag fick sitta kvar i Personallokalerna i väntan på nästa tåg mot Västerås och under tiden tog jag upp datorn och förberedde mig lite mer inför de kommande dagarna.

Vid halv fem var jag tillbaka i Västerås och gick direkt för att byta om. Därefter promenerade jag hemåt i sommarhettan.