Tisdag

Resten av den här veckan och nästa vecka blir det läraruppdrag för min del.

I dag var det dags för en ETCS-utbildning igen. Den här gången var det två förare från åkstationen i Kalmar som ska arbeta åt Stockholm/Hagalund i sommar och därför ska få ER1-utbildning. Egentligen är de tre från Kalmar men den tredje har redan ETCS-behörighet.

Jag åkte till Eskilstuna vid halv tio och förberedde mig i lektionssalen. Strax före klockan tolv steg de båda av X12-an från Linköping. Det är ju en bit att resa från Kalmar-regionen.

Vi började med lunch tillsammans med min instruktörskollega som den här veckan kör en fördjupningskurs för två andra instruktörskollegor.

Därefter körde jag igenom bildspelet som går igenom det teoretiska gällande ETCS. När vi var klara med det tog vi på oss varselvästarna och gick ner till depån. Där tog vi oss in i en ER1-a och så fick eleverna praktisera att mata in alla värden i ETCS-en. De fick också knappa igenom alla menyer för att orientera sig om var man hittar allt.

Givetvis startade vi även om systemet några gånger.

Som en förberedelse till ER1-utbildningen ska vi ut och köra i morgon – en så kallad ”prova-på-dag”. Därför passade jag på att gå igenom allt i förarhytten i lugn och ro redan idag, eftersom det annars kan bli alldeles för mycket att prata om i morgon när vi dessutom ska köra.

Ungefär klockan fem var vi klara i depån och gick tillbaka upp till lektionssalen. Efter en kort avrundning fick eleverna gå till sitt hotell. I väntan på nästa tåg hem till Västerås skrev jag ut lite material till utbildningen som startar på torsdag.