Fredag

Veckans sista arbetspass började vid fem i halv sex så det var nästan lite av en sovmorgon jämfört med tidigare i veckan.

Efter att ha tagit ut fordonslista och körorder, druckit kaffe och pratat med andra morgontidiga kollegor i Personallokalerna var det dags att gå ner till spår 3b. Precis när jag gick ner för trappen från gångbron rullade en kollega in med en ER1-a som jag skulle ha.

Kollegan hade haft överliggning i Eskilstuna och börjat morgonen med att dygnsklargöra fordonet för att sedan köra det som tjänstetåg till Västerås.

Efter att överlämningen var klar gick jag till andra änden och aktiverade hytten, matade in tågdata i ETCS-n och utförde kontrollerna före körning.

Några minuter efter sex kunde vi avgå. Det höll på att gå i stöpet eftersom att hissen fastnade när ombordaren var på väg ner från Personallokalerna. Turligt nog lyckades han ta sig ur hissen efter några minuter och kom ner till tåget precis när det var dags för avgång.

Det här var morgonens andra tåg söderut på UVEN. Körningen gick helt utan konstigheter och avvikelser. Det var uppehåll i Kolbäck, Kvicksund, Eskilstuna, Hälleforsnäs, Flen och Katrineholm längs vägen.

Till spår 6a på Norrköping C rullade vi in vid tio i åtta och när vi stannat bytte jag ände. Under tiden gick ombordaren till Personallokalen för att hämta varsin kopp kaffe åt oss.

En kvart efter ankomst var det dags att åka iväg igen. Nu skulle vi köra längs Nyköpingsbanan och det var ett tag sen jag själv körde där. I somras hade jag ju ett par dagars praktikåkning under en ER1-kurs men då var det inte jag som körde.

I Åby svänger man av mot Getå för att komma in på Nyköpingsbanan. Det är uppehåll i Kolmården, Nyköping, Vagnhärad och Södertälje Syd. Den här helgen är det banarbete i Stockholm och därför har regionaltågen söderifrån Flemingsberg som slutstation.

När vagnarna var synade kunde jag köra bort till Älvsjö Godsbangård där jag strax före klockan tio kom in på spår 55. Innan jag lämnade fordonet tvättade jag bort alla insekter från frontrutorna i bägge ändarna så att nästa förare skulle få lite bättre (ut-)sikt.

Jag gick till baracken som tjänstgör som Personallokal för att ta en kopp kaffe och få något i magen. För mig återstod bara passresan hem till Västerås eftersom all körning var avklarad.

Jag gick bort till Årstaberg för att ta Pendeltåget till Kallhäll. Där vänder nämligen regionaltågen från Västerås-hållet den här helgen och där bytte jag alltså till en X40 för att åka hem.

Vid tio över tolv kunde jag stiga av då tåget stannat på spår 5 i Västerås. Efter att ha bytt om promenerade jag hemåt.

Strax efter klockan fyra gick jag rakt över gatan hemifrån för att ta min första dos med Covid-19-vaccinet (Pfizer). Några minuter senare var det hela klart och jag gick hem igen.

Nu är jag ledig i helgen!