Fredag

Idag var det dags för en examination igen, dock inte på ER1.

Det är två nyanställda förare här i Västerås som nu har fått utbildning på X40. En av mina instruktörskollegor har hållit i utbildningen som startade under förra veckan och idag skulle de två alltså examineras.

Jag gick till jobbet och bytte om till instruktörskläder redan vid sjutiden och alltså hann jag pyssla med lite annat innan eleverna dök upp.

Klockan nio gick vi ut till en trevagnars X40 som stod på spår 6 på bangården bredvid Centralen. Där fick de båda direkt sätta igång med det skriftliga provet.

Efter att ha rättat proven visade det sig att båda hade mycket bra resultat. Efter en kort summering av provet fortsatte vi med de praktiska övningarna.

Var och en fick göra en säkerhetsklargöring. Sedan fortsatte vi med att en fick utföra dörr- och fotstegsavstängning samt den andre stänga av en broms. Båda fick sedan räkna ut vilken hastighet som gäller för den fortsätta färden.

På väg tillbaka till Personallokalerna tittade vi på automatkopplet framtill på fordonet. Båda var alltså väl godkända och kunde nu gå hem och njuta av en ledig helg.

Jag ringde vår Gruppchef och meddelade resultatet av examinationen. Sedan klarrapporterade jag de båda i utbildningssystemet.

Efter lunch körde jag ut X40-n som vi använt till depån och tog taxi tillbaka till Centralen.

Jag hade inte mycket kvar att göra på jobbet utan kunde därefter börja plocka ihop mina saker, byta om och promenera hemåt.

I helgen är jag ledig.