Onsdag

Sista passet innan midsommar blev en provkörningsnatt. Jag och min instruktörskollega träffades i Personallokalerna vid tiotiden på kvällen. Efter förberedelserna gick vi ut till kollegans bil och åkte till Hagalund.

När vi parkerat bilen beställde vi en taxi för att åka till Älvsjö Godsbangård där vår ER1-a stod uppställd.

Väl framme började vi med en säkerhetsklargöring medan vi väntade på övrig personal som skulle vara med under natten.

Då klockan närmade sig ett på natten och alla inblandade anlänt kontaktade jag Fjärren för att meddela att vi var klara. Vi fick först backa en bit för att kunna komma förbi andra uppställda ER1-or.

Testerna vi skulle göra var att köra igenom Pendeltågstunneln under Stockholm – den så kallade Citybanan.

Vi hade tre ”varv” genom tunneln planerade och testerna vi skulle göra var bland annat stopp och start i backe. Det är väldigt kraftig lutning från båda håll när man åker ner i tunneln.

Vi skulle även kontrollera att vi stod still på hållbromsen – alltså den automatiska bromsen som går till när man stannar till exempel vid en plattform för att öppna dörrarna – och parkeringsbromsen, som föraren tillsätter manuellt när man lämnar förarstolen för att säkerställa att fordonet verkligen inte kommer i rullning.

Jag körde i ena riktningen – till Solna – och kollegan körde tillbaka – till Stockholm Södra.

När testprotokollet var ifyllt och klart körde vi tillbaka till Älvsjö och ställde tillbaka fordonet på ursprungspositionen.

Sen var det bara att ta oss tillbaka till kollegans bil i Hagalund.

Jag blev avsläppt hemma strax före halv sex på torsdagsmorgonen.

Nu är jag ledig över midsommar och jobbar nästa gång på måndag.