Fredag

Även idag var det X40-körning på schemat. Precis som i går började vi vid fem i tio.

Vi körde samma tåg från Västerås som igår men idag hoppade vi av efter att vi stannat på spår 5b i Hallsberg vid halv tolv. Den ordinarie föraren fick fortsätta mot Göteborg.

Innan vi gick till Personallokalerna för att äta våra matlådor gick vi ut på uppställningsbangården för att orientera oss lite.

Vid tjugo över tolv stod vi vid spår 3 då en X40-mult från Göteborg rullade in. Vi bytte av föraren och tog plats i förarhytten. Snart var vi på väg mot huvudstaden.

Körningen flöt på väldigt bra och vid kvart i tre ankom vi till spår 13 på Centralstationen i Stockholm. Där bytte vi ände och gjorde oss klara för att köra i andra riktningen.

Vi hann också med att försöka få igång en av två så kallade hjälpkraftsomriktare i det ena fordonet. Dessa tillverkar 400 V växelspänning för att driva ventilatorer, kompressor, luftkonditionering med mera. Vi lyckades dock inte få igång den utan fick ringa in och felanmäla. Det skulle fungera ganska bra ändå i och med att den andra hjälpkraftsomriktaren hjälpligt klarar av att hantera allt.

Vid kvart över tre hade alla resenärer tagit plats och vi kunde avgå. Nu körde vi tillbaka till Västerås och lämnade över till en förare som skulle köra vidare till Göteborg.

Därmed var en veckas X40-utbildning avklarad och vi kunde ta ledig helg.

På måndag fortsätter kursen.