Lördag

Jag tog bilen ner till Centralen strax efter klockan elva. Där bytte jag om, blåste in mig och förberedde dagens arbete.

Sedan satte jag mig i bilen och satte kurs söderut. Knappt två timmar senare var jag framme i Norrköping som var dagens start- och slutpunkt. Delvis på grund av banarbetet mellan Eskilstuna och Flen, men framför allt med tanke på att jag skulle sluta långt senare än sista förbindelsen hem valde jag att ta bilen.

Jag hade gott om tid så jag passade på att få något i magen innan arbetet skulle dra igång. Det fick bli hamburgare idag.

Vid tio i tre gick jag bort till de fyra ER1-orna som stod parkerade på spår 28 på godsbangården. Där träffade jag på tillverkarens fordonsansvariga och de berättade om kvällens tester.

Förarkollegan kom strax efter och tillsammans började vi klargöra fordonen. Vi skulle också rangera om ordningen på fordonen inför testerna, så vi fick klura lite på hur vi skulle göra det på enklaste sättet.

Kvart i fem var allt klart och vi kunde avgå norrut mot Katrineholm. När vi stannat på spår 4 avaktiverade jag min förarhytt och kollegan som satt 420 meter bakom mig kunde aktivera sin hytt. Vi plockade även upp testpersonal som skulle utföra testerna.

Efter lite strul att få igång allt kunde vi köra iväg mot Hallsberg. Det var strömavtagartester med 4 multipelkopplade fordon som skulle utföras. På ett ställe längs sträckan stod kameror utplacerade som filmade när vi passerade i 175 km/h.

Framme på spår 2 i Hallsberg var det min tur att aktivera igen och köra tillbaka till Katrineholm. Testerna gick bra och tillbaka i Katrineholm efter tredje varvet till Hallsberg beslutades det att vi inte behövde köra sista vändan utan kunde återgå till Norrköping.

Tillbaka på spår 28 på godsbangården i Norrköping rangerade vi tillbaka fordonen i ursprungsordningen igen och när klockan närmade sig midnatt – helt enligt plan – kunde vi avsluta och bege oss därifrån.

Jag skjutsade kollegan till hotellet och styrde sedan hemåt i natten. Kvart i två var jag tillbaka på jobbet i Västerås. Jag skickade iväg en testrapport, bytte om och åkte hem. Vid halv tre steg jag in genom dörren.

Nu är jag ledig resten av söndagen samt även måndag och tisdag. Så nästa arbetspass är alltså på onsdag.