Torsdag

I morse började jag fem i halv fem så det blev en väldigt tidig väckning.

Jag började med att dygnsklargöra en av de blå X12-orna som stod på spår 9 på bangården bredvid Centralen. När det var klart körde jag fram till plattform vid spår 3a.

Vid fem i halv sex hade ombordaren och den ende resenären tagit plats och jag kunde stänga dörrarna och rulla iväg. Det här var morgonens första tågavgång från Västerås C.

Knappt en halvtimme senare hade vi haft uppehåll i Ransta och stannade på spår 2 i Sala. Där bytte jag ände och gjorde mig klar för avgång. Efter drygt tio minuter lämnade vi Sala igen.

Det är många banarbeten nu i sommar. Förutom avstängningen mellan Jakobsberg och Sundbyberg så är det avstängt söderut från Stockholm C. Man håller på att byta ut en bro på den så kallade Getingmidjan. Dessutom är det spårbyte mellan Eskilstuna och Flen. Därför går tågen bara till Eskilstuna och resenärerna får fortsätta med buss till Hälleforsnäs och Flen. I Flen kan man åka vidare med tåg mot Katrineholm, Norrköping och Linköping.

Tåget jag körde skulle alltså bara gå till Eskilstuna och uppehållen längs vägen var de sedvanliga – det vill säga Ransta, Västerås, Kolbäck och Kvicksund. Mellan Västerås och Dingtuna var det signalfel och vi fick passera med reducerad hastighet och tappade därför ungefär tio minuter.

Vid kvart över sju stannade vi på spår 3 på Eskilstuna C och resenärerna lämnade tåget. Jag bytte ände för att förbereda återfärden och hann sedan med att gå upp till Personallokalerna för att dricka kaffe och äta lite medhavd frukost.

Vid tio i åtta blev det avgång och när vi kom till spår 2 i Västerås blev jag avbytt och kunde gå för att ha en timmes rast.

Fem i halv tio stod jag åter vid spår 2 då en av de grå X12-orna ankom. Jag bytte av förarkollegan med elev och satte mig i förarsätet. Nu blev det samma runda som tidigare på morgonen – det vill säga Sala – Eskilstuna – Västerås – dock utan signalfel den här gången.

Fem i halv ett stannade vi på spår 2 i Västerås och jag kunde lämna över till den väntande kollegan. Därmed var dagens arbete fullgjort och efter att ha bytt om gick jag hem.