Tisdag

Även idag blev det tågkörning istället för att sitta på kontoret. Dessutom var det premiär för mig med shorts till uniformen. Under förra årets värmebölja fick vi börja använda (civila) shorts i tjänsten och i år har uniformsshorts tagits fram.

Passet började vid tio över ett och då hade jag som vanligt redan varit på jobbet ett tag. Tjugo över stod jag nere vid spår 2 där tåget jag skulle ta över var på ingång.

Dagen till ära – eller snarare på grund av fordonsbrist – var det en trevagnars X40 som var tursatt på den så kallade ”UVEN”-linjen – alltså Sala-Linköping.

Jag bytte av kollegan som kört från Linköping och när jag installerat mig i hytten kunde vi avgå mot Sala. Efter uppehållet i Ransta stannade vi på spår 2 i Sala och jag bytte ände.

Vid fem över två blev det avgång igen. Två timmar och fyrtio minuter senare – vid tio i fem – ankom vi till spår 1 på Linköping C. Idag avlöpte alltså resan helt utan problem till skillnad mot hur det var i torsdags då jag körde samma sträcka.

När vagnarna var synade körde jag bort till spår 23 på Uppställningsbangården där jag parkerade. Innan jag lämnade fordonet fixade jag igång en innerdörr och startade om toalettsystemet i en av vagnarna eftersom det var stopp i handfatet.

Nu väntade en kort promenad bort till Personallokalerna där jag skulle tillbringa min rast. Jag pratade med en kollega som anställdes samtidigt med mig i Hagalund för 5½ år sedan. Jag åt också matlådan och drack ett par koppar kaffe.

Kvart i sju hade jag gått bort till järnvägsstationen igen och väntade vid spår 3 att en X12-a skulle ankomma. När den stannat bytte jag av föraren som kört och gick till andra änden för att göra mig klar.

Vid fem över sju stängde jag dörrarna och så kunde vi rulla iväg. Allt gick bra även i den här riktningen och fem i tio stod vi åter på spår 2 i Sala.

Efter att ha bytt ände och inväntat att klockan skulle bli fem över tio var det dags att lämna Sala igen. En halvtimme senare stannade vi på spår 4a på Västerås C och de sista resenärerna steg av och gick ut i småregnet.

Jag körde ut och parkerade på spår 8 på bangården bredvid Centralen. Sedan var det bara att gå till omklädningsrummet för att byta om.