Fredag

Fredagens arbetspass var eftermiddagsvarianten av provkörningen vilket innebar start vid kvart i två. Redan på förmiddagen hade det plingat till i jobbtelefonen så jag visste om att jag skulle få provköra ett fordon.

Efter att ha blåst in mig och skrivit ut en fordonslista beställde jag taxi för att bege mig ut till depån. Där gick jag till X40-an – en trevagnars – som skulle provköras och gjorde en säkerhetsklargöring. När jag var klar gick jag in till fikarummet och träffade på Fordonsteknikerna och verkstadspersonalen som skulle åka med på provkörningen. Efter att gjort åtgärder för att minska vibrationerna i boggierna skulle vi nu testa och mäta om det gett önskat resultat.

Vid tjugo i tre lämnade vi depån med kurs på Enköping. Mätutrustningen var i gång och jag accelererade upp till 200 km/h när vi passerat Västerås Central. Fordonet gick väldigt stabilt och vibrationerna som tidigare visat sig var borta.

När vi stannat på spår 3 i Enköping bytte jag ände och snart var vi på väg tillbaka igen. Det gick lika bra i den här riktningen och när vi åter stod i depån var alla väldigt nöjda med resultatet. Jag fick information om att det eventuellt kunde bli ytterligare en provkörning med ett annat fordon senare under kvällen förutsatt att verkstaden skulle hinna färdigt med det.

Jag återvände till Centralen med taxi och ägnade mig åt att rensa min epost. Det började också kurra lite i magen så jag åt min matlåda.

Ett tag efter maten ringde telefonen igen. Det var Fordonsledningen som ville att jag skulle köra samma fordon som jag tidigare provkörde – till Stockholm. På grund av fordonsskada saknades det ett fordon på en avgång till Linköping. Jag beställde taxi igen ut till depån och började där dygnsklargöra fordonet.

Vid tjugo över sju var jag klar att åka iväg.

Fyrtiofyra minuter senare hade jag stannat på spår 11 på Centralstationen i huvudstaden. Där lämnade jag över till Linköpingsföraren som skulle köra och gick direkt till spår 14 för att hoppa på och åka med ett tåg tillbaka till Västerås.

Framme i Västerås gick jag upp till Personallokalerna för att avsluta dagens – och veckans – arbete. När klockan närmade sig halv elva gick jag för att byta om.

Nu väntar först en ledig helg och sedan är jag ledig en vecka, så det det är först nästa måndag som det är dags att arbeta igen.