Fredag

Då var det dags för mig att vara examinator. Tio i sex på morgonen hoppade jag på tåget mot Stockholm för att sedan stiga av i Sundbyberg och promenera till Hagalund därifrån.

Det var en ny förare i Hagalund som skulle examineras till lokförare på SJ och strax före åtta började dagens specialdesignade pass. Efter att ha tagit ut tågorder och fordonslista var det tid att gå ut till spår 21 på bangården där en tvåvagnars X40 stod och väntade.

Eleven fick göra en säkerhetsklargöring och så körde vi ner till spår 10 på Centralen där vårt tågsätt skulle multas med en trevagnars X40 som precis ankommit. Multningen gick bra och vi lämnade över till föraren som skulle köra.

Nästa uppgift var att ta emot en ankommande Uppsalapendel – även den X40 – på spår 3. Det var en mult som skulle kopplas isär och en annan förare körde iväg med ena delen, medan vi tog hand om den som stod kvar. Efter att ha förberett oss i förarhytten blev det avgång vid tjugo i tio.

Det här var ett direkttåg så det blev inga uppehåll längs vägen. Körningen gick bra och planenligt ankom vi spår 7s på Uppsala C vid tio över tio. Vi gick till förarhytten i andra änden och installerade oss. Sedan vara det bara att invänta avgångstiden.

Vid tio i elva lämnade vi Uppsala och körde direkt tillbaka till spår 3 på Stockholm C, där vi blev avbytta av föraren som skulle köra nästa varv.

Vi gick upp till ett grupprum i Personallokalerna där eleven fick göra ett skriftligt slutprov. Jag rättade det på en gång och kunde glädjande meddela en lättad elev att resultatet var godkänt. Därefter gick vi och åt lunch.

Nu återstod ytterligare ett varv på Uppsala och det blev samma fordon igen som vi tog över från föraren som bytte av oss två timmar tidigare.

Även detta varv genomfördes väl och utan problem eller tveksamheter och efter att vi ankommit spår 4 på Stockholm C och lämnat över till den väntande föraren kunde jag naturligtvis meddela en glad elev att examen var avklarad med gott resultat.

Det som återstod av arbetsveckan för mig var att ta tåget hem till Västerås, klara av lite administrativa uppgifter på kontoret och sedan gå hem och ta helg.