Onsdag

Det blev tredje gången gillt för mig med det här arbetspasset. Jag hade samma pass två gånger förra veckan men första gången kom jag bara till Surahammar och andra gången blev första delen inställd på grund av fordonsbrist.

Jag började vid kvart över ett och en halvtimme senare stod jag vid spår 4b och bytte av föraren på tåget som precis ankommit. Det var fordonsbrist idag också så det blev en X12-a istället för en X14 som det vanligen är. Kvart över två rullade vi iväg norrut och drygt en timme senare ankom vi till Fagersta Norra som var slutstation. Där bytte jag ände och så fick vi köra tillbaka till spår 5 på Fagersta C för att inte stå i vägen för andra tåg.

När jag parkerat gick jag till Personallokalen för att ha en knapp timmes rast.

Kvart över fyra var jag tillbaka i tågsättet och när ombordaren kommit körde vi bort till Fagersta N igen där det sedan blev avgång vid kvart i fem. En timme senare stannade vi åter på spår 4b på Västerås C där jag lämnade över till den väntande föraren. Nu väntade matlådan på att få ätas uppe i Personallokalerna.

Nästa insats var ett ”varv” på Ludvika och på grund av fordonsbristen blev det till att spaka en X40.

Kvart över sju blev det avgång. I Ängelsberg fick vi vänta på ett sent mötande tåg vilket gjorde att vi nu låg ungefär 10 minuter sent. Det går inte att köra in mycket tid alls upp till Ludvika och vi stannade på spår 2 i Ludvika nio minuter sent strax efter klockan nio. Nu var det fyra minuter till avgång så det var bara att snabba på med hyttbytet. Ett par minuter sent rullade vi i väg söderut igen.

Det var inte alls många resenärer så ombordaren höll reda på var det fanns avstigande och jag kollade om det fanns påstigande på stationerna vi passerade. Annars rullade vi sakta förbi – så kallade ”behovsuppehåll”.

Vid kvart i elva stod vi åter på spår 4b och de få resenärerna lämnade tågsättet. Jag stängde dörrarna och kunde sedan köra ut till depån där jag parkerade på anvisat spår. Det blev taxi tillbaka till Centralen och efter att ha bytt om tog jag bussen hem.

I morgon är det ledigt.

2 tankar om “Onsdag”

 1. Hej Johnny!!
  Vet du om sj ska ha någon lokförarutbildning inom det närmaste tiden eller är det Protrain och Tcc som gäller??
  Mvh Niclas

  • Hej Niclas!
   Vad jag vet så har inte SJ någon planerad utbildning utan det är Yrkeshögskoleutbildning (bl a Protrain och TCC) som gäller. Däremot har jag läst att MTR (Pendeltågen i Stockholm) kör (eller ska köra) lokförarutbildning i egen regi.
   Hälsningar
   Johnny