Lördag

Ganska tidig start på lördagens arbete – kvart över fem. På spår 7 vid Västerås C stod loktåget med fyra vagnar uppställt. Jag och ombordaren kom ut på bangården samtidigt och vi började direkt med våra klargöringar – jag tog loket och ombordaren vagnarna.

När vi var klara med klargöringarna blev det bromsprov och därefter fick vi växla ut från bangården till spår 1a. Jag hann med att hämta en kopp kaffe i Personallokalerna innan det var tid för avgång strax efter halv sju. Allt gick enligt plan och vi rullade in till spår 7 ett par minuter före tidtabell efter att ha haft uppehåll i Enköping, Bålsta och Sundbyberg. Medan resenärerna lämnade tågsättet kopplade jag loss loket så att jag skulle kunna göra rundgång.

När loket var kopplat i andra änden av vagnarna och efterföljande bromsprov klart med godkänt resultat kunde jag köra ut till Hagalund där det som vanligt blev toatömning till att börja med. När jag sedan hamnat på spår 21 inväntade jag först depåpersonal för att kunna göra rundgång igen, men efter kontakt med Platskontrollen visade det sig att jag bara kunde lämna tågsättet som det var. Jag gick då spår 23 för att lifta med ett tjänstetåg ner till Centralen igen.

Där blev det en timmes rast innan det var dags att gå ner till spår 7 vid halv elva för att byta av föraren på en multipelkopplad X40 som ankom från Göteborg. Jag gick till förarhytten i andra änden och gjorde mig klar och så var det bara att invänta avgången vid fem i halv tolv. Nu körde jag till Västerås efter sedvanliga uppehåll som när jag körde i andra riktningen tidigare under dagen. Jag lämnade över till den väntande föraren när jag stannat på spår 5 och gick direkt till Personallokalerna för att ha en dryg timmes lunchrast, då jag åt min matlåda.

Vid fem över halv två rullade en multipelkopplad X40 in till spår 1a och jag bytte av föraren som kört från Göteborg. Vid tjugo i satte vi fart mot Stockholm i solskenet. Inga konstigheter inträffade och framme på spår 7 på Stockholm C var det bara att byta ände och vänta 50 minuter tills det var dags att avgå igen.

Fem i halv fyra lämnade vi huvudstaden igen för sista gången den här dagen och en knapp timme senare på spår 5 i Västerås kunde jag lämna tillbaka tågsättet till samme förare som jag bytte av ungefär tre timmar tidigare. Han skulle nu köra tillbaka till Göteborg och mitt arbete för helgen var slutfört och jag gick till omklädningsrummet för att byta om och sedan cykla hem.

I morgon är jag ledig och på måndag har jag självstudier inför fordonsutbildningen som börjar på tisdag.