Torsdag

Torsdagens arbete började tio över två på eftermiddagen, så det blev en lugn förmiddag hemma.

Jag gick till jobbet i god tid för att hinna svalka av mig i Personallokalerna innan det var dags att börja jobba.

Vid halv tre stod jag vid spår 5 och väntade då en ER1-a från Sala ankom. Jag bytte av föraren som kört och installerade mig i den svala förarhytten.

Tågets destination var Linköping och vi skulle nu kunna köra hela vägen. Några timmar tidigare hade banarbetarna åtgärdat en så kallad ”solkurva” mellan Hälleforsnäs och Flen. Tidigare på dagen hade det alltså varit bussersättning mellan dessa stationer.

All flöt på jättebra tills vi ankom Norrköping. Då meddelade Fjärrtågklareraren att det varit obehöriga i spårområdet utanför Norrköping. Hastighetsnedsättningen var nu hävd men det återstod tågkö ner mot Linköping.

Vi hade nu tre tåg framför oss som var på väg mot Linköping. Av dessa var två stycken pendeltåg som stannade två gånger längs vägen. Dessutom var det en hastighetsnedsättning på grund av värmen inne på Linköping C, så det tog sin lilla tid att komma fram.

När vi till sist rullade in till spår 3 i Linköping var det nästan 15 minuter efter tidtabell. Kollegan bytte av mig snabbt och jag kunde gå till Personallokalerna för att äta min matlåda.

Jag hade knappt en timmes rast men nästa tåg från Sala var även det försenat. Drygt 20 minuter efter planen – när avgångstiden redan passerats – stannade ER1-an på spår 3. Jag hade per telefon pratat med kollegan som körde så jag stod redan beredd att hoppa in i andra änden så fort det stannat.

Efter att snabbt att aktiverat hytten och utfört kontrollerna före körning var vi redo att lämna Linköping igen.

Vi kom iväg nästan tio minuter efter tidtabell och fick ett pendeltåg framför oss på vägen upp mot Norrköping. Därför tappade vi ytterligare några minuter.

Resten av vägen gick utan fler konstigheter och när vi så ankom till spår 2 på Västerås C vid halv nio hade förseningen krympt till tre minuter.

Jag lämnade snabbt över till kollegan som skulle fortsätta till Sala och gick för att byta om.

I morgon fredag är jag ledig men sen väntar jobb i helgen.