Midsommarafton

Egentligen hade jag räknat med att vara ledig idag, men min ledighet försvann i hanteringen mellan administrativa system. När veckolistan för den här veckan kom såg jag att det låg ett arbetspass utlagt på mig på midsommarafton.

Av de sju midsommaraftnar som passerat sedan jag började på SJ har jag endast behövt arbeta på en (1), så jag tänkte att jag kan väl ta och jobba i år då. Det var dessutom ett rent dagpass mellan åtta och halv fem.

Som vanligt var jag på plats på jobbet i god tid och utförde de sedvanliga förberedelserna med fordonslistor, körorder och kaffe.

Vid halv nio gick jag ner till spår 2 för att ta över en ER1-a från Eskilstuna. När jag bytt av kollegan satte vi full fart norrut. Vi rullade in till spår 2 i Sala samtidigt som loktåget från Dalarna ankom till spår 1.

Efter att ha bytt ände och utfört kontrollerna före körning var det bara att invänta avgångstiden.

Fem över nio slog signalen om till grönt och vi lämnade Sala. Nu skulle jag köra hela vägen till Linköping.

I Eskilstuna fick vi invänta ett tiotal resenärer från ett sent tåg från Arboga och blev då knappt fem minuter sena iväg. När vi lämnade Flen var vi dock i tid igen.

Mellan Flen och Katrineholm var det enkelspårsdrift en sträcka på grund av kontaktledningsfel och vi fick därför invänta tåg i motsatt riktning. Vips så var vi nästan tio minuter sena igen.

Resten av vägen gick alt som planerat och när vi stannat på spår 3 på Linköping C vid tio i tolv var det två minuter senare än tidtabell.

Jag lämnade över till den väntande kollegan och gick sedan till Personallokalerna för att ha nästan två timmars rast. Jag åt min matlåda, drack kaffe och tog det lugnt.

Tjugo i två var jag på väg tillbaka till järnvägsstationen igen. Snart dök en ER1-a från Sala upp på spår 3. Jag pratade några minuter med kollegan innan jag gick till andra änden för att göra mig klar.

Ett par minuter efter två var det dags för avgång och vi rullade iväg. Körningen gick lugnt och fint och helt enligt tidtabell hela vägen.

Fem i halv fem stannade vi på spår 2 i Västerås och jag lämnade över till föraren som skulle köra vidare.

Därmed kunde jag gå till omklädningsrummet för att byta om. Sen promenerade jag hem och så var det dags att fira midsommar.