Juldagen

Som väntat blev det en annorlunda jul i år med tanke på alla restriktioner. Jag fick i alla fall äta en massa god julmat och det var väl huvudsaken.

Istället för att gå hemma och inte göra så mycket tänkte jag anmäla mig för att jobba extra i helgen. På eftermiddagen nån halvtimme innan jag skulle ringa Operativa Personalledningen kom det ut ett jobb redan till i kväll.

Det var ingen regelrätt överliggning utan mer ett nattjobb med rast några timmar under natten. De hade haft svårt att hitta någon som kunde tänka sig att ta arbetspasset.

Jag hade ju ändå tänkt anmäla mig för jobb i morgon så jag slog till och tog passet. Det började vid tio över åtta på kvällen men som vanligt var jag i god tid på jobbet för att hinna uppdatera min läsplatta.

Det skulle faktiskt nu bli premiär för mig att köra ER1 i ett vanligt ”reguljärt” tåg med resenärer i. Jag har hittills inte gjort det utan ”bara” kört massor av provkörningar och tjänstetåg. Det har också blivit många praktikåkningar under utbildningarna men då är det ju elever/förarkollegor som kört. ER1-orna kom till Sverige sommaren 2018 och sattes i trafik i mitten av december för ett år sen.

När läsplattan var uppdaterad och laddad med färska körorder gick jag vid tjugo över åtta ner till spår 2. Snart dök en ER1-a från Linköping upp och jag bytte av kollegan som kört.

Det blev avgång och jag körde i väg norrut. Efter uppehållet i Ransta ankom vi till spår 2 i Sala. Det var anslutning med tågen både till och från Dalarna.

Fem över nio var det dags att lämna Sala igen. Det här tåget går bara till Eskilstuna och har uppehåll i Ransta, Västerås C, Kolbäck och Kvicksund längs vägen.

En timme efter avgången i Sala stannade vi på spår 2 på Eskilstuna C. De få resenärerna lämnade tågsättet och när det var synat och klart stängde jag dörrarna.

Jag körde ner till depån och parkerade utanför verkstadsporten. Personal var redan på väg för att köra in fordonet i hallen.

För mig återstod bara att ta min ryggsäck och promenera bort till hotellet i centrum där jag skulle tillbringa några timmar.