Onsdag-fredag

Enligt schemat för oss instruktörer skulle jag göra uppföljningar resten av den här veckan. Vi har dock inte så många kvar på listan som behöver följas upp i år och då är det svårare att få till det. Vi är fortfarande inne i semesterperioderna så någon har dessutom semester fortfarande.

När jag har uppföljning med en förare vill jag helst att det ska ingå flera olika moment i arbetspasset. Till exempel dygnsklargöring, säkerhetsklargöring, rundgång (med lok), hyttbyte, bromsprov, framväxling eller undanväxling förutom tågfärd förstås.

Dessutom är det ett par behovsanställda lokförare på uppföljningslistan. Då gäller det också att få tag på dem när de väl jobbar och passa in när de har ett lämpligt arbetspass.

Än är det dock ingen överhängande panik eftersom vi har fram till sista december på oss med den här uppföljningsperioden.

Därför blev det ett par dagar på kontoret med lite administrativa uppgifter och lite annan planering. Jag fick dock ett lite akut uppdrag på fredagen. En förarkollega på åkstationen i Fagersta ska gå Regina-utbildning nästa vecka och behöver då en ”prova på”-tur för att bekanta sig med fordonet lite grand.

”Prova på”-turen var planerad under torsdagen och en körlärare var utsedd. Dock blev det fordonsfel på Reginan och man kastade in en X12-a istället.

Därför åkte jag pass upp till Fagersta vid kvart i nio på fredagen. Där träffade jag kollegan och vid halv elva gick vi ut till spår 1, där en X51-a stod parkerad. Vi tog en liten orienteringsrunda i fordonet innan vi gick till förarhytten för att göra en säkerhetsklargöring.

Sen körde vi bort till Fagersta N där vi bytte ände. Kvart över elva blev det avgång och en timme senare efter en lugn körning stannade vi på spår 4b på Västerås C.

Vi bytte ände och gjorde oss klara och efter en halvtimme var det dags att åka iväg. Körningen gick utan problem och inga konstigheter inträffade längs vägen.

Vi fick stå ungefär fem minuter extra i Ängelsberg för att vänta på mötande tåg. När vi sen stannade på spår 3 på Fagersta C vid kvart i två blev vi avbytta av en kollega som skulle fortsätta till Ludvika.

Förarkollegan som jag åkt med fick åka hem och ladda för fordonsutbildningen nästa vecka medan jag gick in till Personallokalen för att ta en kaffe i vänta på pasståget hemåt.

Vid kvart över tre steg jag av i Västerås och gick för att byta om. Nu är jag ledig i helgen.