Torsdag

Nu skulle det bli provkörning med ER1 ett par dagar för min del. Jag började vid halv tio på förmiddagen men då hade jag redan varit på plats en timme. När det gäller provkörningar kan man ibland åka tidigare än tidtabell, men idag låg de ganska rätt enligt planen.

Jag gick ner till spår 5 vid kvart i tio och snart kom den senast levererade ER1-an inrullande. Jag bytte av instruktörskollegan och tog plats i förarhytten.

Det var tre stycken tekniker från leverantören ombord och det som skulle utföras var energimätningar på fordonet. Alla ”onödiga” energiförbrukare så som klimatanläggning, innerbelysning med mera var avslagna för att så exakt som möjligt kunna mäta energiförbrukningen.

Jag fick kontrollera med Fjärren vid varje uppehåll att vi hade fritt spår framför oss till nästa uppehåll så att vi inte skulle bli störda av något. Detta för att kunna få jämförbara värden mellan olika tester.

Vi körde upp till Fagersta C med uppehåll i Dingtuna, Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs, Virsbo och Ängelsberg.

I Fagersta hade vi drygt en och en halv timmes rast inklusive lunchuppehåll och jag åt då min matlåda i Personallokalen.

Vid kvart i ett avgick vi söderut igen med uppehåll på samma ställen. Vi fortsatte till Stockholm C med samma upplägg och de sedvanliga uppehållen i Enköping, Bålsta och Sundbyberg.

Vi kom in till spår 12 på Centralstationen och medan en av teknikerna sparade ner alla dagens mätningar och loggfiler tog vi en kaffe- och toalettpaus i Personallokalerna.

När allt var klart kunde vi köra tillbaka till Eskilstuna och nu var det ren transport som gällde – inga uppehåll alltså. Eftersom den så kallade Getingmidjan fortfarande är avstängd fick vi köra norra vägen via Västerås för att komma till Eskilstuna.

I Kungsängen var det signalfel efter åska och vi hamnade i tågkö innan vi tog oss förbi.

I Eskilstuna stannade vi på spår 1 där jag bytte ände och sen körde jag ner till spår 34 på uppställningsbangården där vi parkerade för natten.

Eftersom det blir tidig start i morgon blev det överliggning för mig. Jag hade bokat rum på ett hotell i centrum och det fick bli hamburgare till kvällsmat.