Brand-utbildning

Det är tänkt att vi ska köra repetitionsutbildningarna gällande brand i egen regi framöver och därför ska vi alla instruktörer även bli brandinstruktörer.

Vid tio i sju i morse satte jag mig i en X40 mot Stockholm. Eftersom det var en fin sommarmorgon steg jag som vanligt av i Sundbyberg och promenerade bort till Hagalund.

Klockan nio körde vi igång och i bänkarna satt vi nio stycken instruktörer – både från ombord- och förarsidan.

Under dagen gick vi igenom vad det finns för utbildningsmaterial och vad som är viktigt att förmedla under en brandutbildning.

Vi var också ut på bangården och praktiserade släckning med de olika typerna av brandsläckare som finns (dock inte skum eftersom det har en negativ miljöpåverkan).

Vi fick också prova att släcka brand i kläder på en docka och brand i en stol.

Efter lunch fick vi ta på oss skidglasögon som var igentejpade så att vi inte såg något för att simulera en rökfylld lokal. Vi skulle sedan famla oss fram ungefär 25 meter i ett garage utan att veta någonting om hur det såg ut där. Verkligen svårt att veta att man ens gick åt rätt håll. Under förflyttningen skulle vi dessutom räkna hur många andetag vi tog.

Vi tittade också på ett antal filmer – både utbildnings- och informationsfilmer om bränder och dokumentära filmer från riktiga bränder.

Vi hade också många bra diskussioner under dagen.

Vid fyratiden avrundade vi det hela och nu är jag alltså även brandinstruktör. Jag och ett par kollegor liftade med en X40 ner till Stockholm C och där fick jag vänta en knapp timme innan nästa tåg hem till Västerås skulle avgå.