Måndag-tisdag

Jag jobbade hemifrån även igår. Den här veckan har jag även TRÅD för ER1.

Under eftermiddagen ringde min Instruktörsplanerare och berättade att det skulle bli en ETCS-utbildning igen – i morgon (det vill säga tisdag!) Snabba ryck alltså.

Så i morse tog jag tåget vid halv åtta för att åka till Eskilstuna. Där fick jag tillgång till ett konferensrum och jag började rigga upp simulatorn som jag skulle använda.

Eleven som är stationerad i Stockholm har varit förare länge men har inte ETCS-behörighet. Om ett par veckor är det dags för ER1-utbildning och då krävs alltså ETCS-utbildning först. Dock har föraren Rc6-utbildning och eftersom det finns några lok som har ETCS så kommer den här utbildningen även att ge behörighet att köra Rc6 med ETCS (Rc6E).

Det är på grund av detta som jag använder simulatorn eftersom den ska simulera ETCS-varianten som finns i både Rc6E och X55. ER1 har ett annat fabrikat av ETCS men till den behövs ingen simulator då vi har tillgång till en riktig ETCS där.

Klockan nio körde jag igång med teorin. En dryg timme senare fick eleven ta plats vid simulatorn och så körde vi igenom några scenarier.

Därefter gick vi bort till depån och in i en ER1-a. Eleven fick bekanta sig med ETCS-en och knappa in alla data som behövs för att komma igång. Vi kollade igenom alla menyer och alla parametrar och dessas betydelser.

Vi startade om systemet några gånger och så fick eleven träna på att komma igång igen. När vi var klara var det hög tid för lunch och efter den var utbildningen klar och eleven fick åka hem.

Jag packade ner simulatorn och återställde konferensrummet och tog tåget tillbaka till Västerås. Där satte jag mig i vårt instruktörsrum ett par timmar för att lägga upp planeringen för de kommande två dagarna.