Tisdag

Det blev inget extrajobb igår utan jag fick en lugn dag hemma istället.

I morse hoppade jag in i ett loktåg vid tjugo över sju för att ta mig till Stockholm. Där gick jag till Personallokalerna för att ta en kaffe innan det var dags för dagens uppdrag.

Igår var det mjukstart för ER1-trafiken på den så kallade Sörmlandspilen det vill säga sträckan Stockholm – Katrineholm – Hallsberg. Eftersom en del av Hallsbergsförarna gick ER1-utbildningen för flera månader sedan och dessutom nästan inte haft möjlighet att köra ER1 sen dess så har de glömt bort mycket.

Därför kommer vi att köra lite extra utbildningsinsatser den här veckan – lite repetitionsutbildning i skarp drift kan man säga.

Strax efter klockan nio gick jag ner till spår 14 där jag träffade föraren som jag skulle åka med idag. En av mina instruktörskollegor och två Hallsbergsförare ankom med en ER1-a och vi steg ombord.

När tågsättet var synat körde vi bort till furneringsplattformarna vid Norra Bantorget. Där bytte vi ände och tog även över från kollegorna.

När allt var uppstartat och vi var redo körde vi till spår 10 på Centralen. Där steg kollegorna av. Vid tio i tio var det dags för avgång och vi lämnade Stockholm.

På Sörmlandspilen är det uppehåll i Flemingsberg, Södertälje Syd, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker innan man ankommer till slutdestinationen Hallsberg.

Vi stannade på spår 4 och där lämnade vi över till en Hagalundskollega som efter en knapp timme skulle köra tillbaka till Stockholm.

På uppställningsbangården bredvid stationen stod en ER1-a parkerad och vi gick dit för att repetera lite mer.

Vi gjorde en dygnsklargöring, öppnade och tittade i några skåp samt startade om tågsättet med en så kallad batterikontaktorreset. Precis när vi ansåg oss klara och lämnade fordonet kom en annan instruktörskollega med en Hallsbergsförare som skulle iväg med ER1-an.

Föraren som jag åkt med åkte hem och jag gick för att köpa en smörgås för att få något i magen. Vid halv två satte jag mig i en X40 på spår 5b för att åka pass hem till Västerås.

Jag gick sedan till vårt Instruktörsrum för att rapportera av dagens insats. Jag deltog även på ett telefonmöte gällande TRÅD-funktionen innan jag kunde gå för att byta om och sedan ta mig hem.