Måndag

I slutet av förra veckan blev det bestämt att jag idag skulle bistå leverantören under så kallade ”stationära tester” av ER1-orna på bangården i Tomteboda i Stockholm.

Redan kvart över sex satt jag i en X40 för att åka till Sundbyberg. Där bytte jag till tunnelbana och gick sedan sista biten från Västra Skogens t-banestation.

Vid halv åtta gick jag genom grinden in till bangården i Tomteboda och där stod 4 stycken ER1-or parkerade. Snart kom en förarkollega från åkstationen i Hagalund tillsammans med en av tillverkarens fordonsansvariga. En stund senare kom två av tillverkarens tekniker.

När vi startat upp alla fordonen var det dags att rangera lite grand. Förarkollegan skulle köra en av ER1-orna till verkstaden i Hagalund. Ett av fordonen stod i vägen, så jag fick flytta undan det. Sedan multipelkopplade jag ihop två fordon och teknikerna kunde börja köra igenom proven som skulle utföras enligt testspecifikationerna.

Efter lunch kopplade vi isär fordonen och skapade en ny multipelkombination av två fordon. Därefter körde proven igång igen. Alla olika kombinationer av multipelkopplingar – beroende på hur fordonen är vända i förhållande till varandra – ska testas igenom

Vid sextiden avslutade vi dagens övningar och jag kunde bege mig hemåt igen. Vid kvart över åtta var jag hemma i lägenheten.

Imorgon blir det ett annat uppdrag för mig.