Onsdag

Nu skulle vi börja själva vintertesterna. Igår kväll bestämde vi tillsammans med tillverkarens testpersonal att vi skulle träffas klockan nio på förmiddagen. Dels kom vi fram till Kiruna ganska sent i går kväll, dels hade testpersonalen på grund av fullbokade hotell i Kiruna hamnat en bra bit utanför staden, så transporten till och från hotellet tog lite tid.

Tanken var att vi skulle köra mellan Kiruna och Gällivare och testa dörrarnas och de utfällbara fotstegens funktion när det är kallt och snöigt. Redan när jag vaknade i morse fanns dock ett SMS i min tjänstetelefon om att det var trafikstopp mellan just Kiruna och Gällivare på grund av ett urspårat godståg under tidig morgon. Dessutom hade kontaktledningen blivit skadad i samband med detta.

På plats i ER1.an kontaktade vi Fjärren och hörde oss för om hur läget var. Vi fick då reda på att vi skulle kunna få köra halvvägs till Gällivare och sedan vända tillbaka. Vi skulle vara helt ensamma på den här sträckan eftersom all annan trafik var inställd.

Vi körde våra tre ”varv” och fick alltså vända halvvägs till Gällivare – i Fjällåsen. Det var strålande solsken och så där skinande vit snö och rimfrost i naturen. Jättevackert! Allt gick dessutom bra med testerna, men vi blev klara mycket tidigare än planerat eftersom vi bara körde halva vägen varje gång.

Prognosen för återställandet efter urspårningen beräknas ta flera dagar så vi ska försöka få till fler vändor i morgon så att testerna kan fortlöpa som planerat.