Måndag

Den här veckan ska jag hålla på med vintertester av ER1 och för att göra det måste vi ta oss dit där det finns förutsättningar för att vara riktig vinter.

Jag och en av mina instruktörskollegor har fått i uppdrag att köra en av ER1-orna upp till Norrland.

Vi träffades på jobbet strax efter klockan tolv och förberedde oss genom att uppdatera alla våra provkörningsdokument samt att ta ut tågorder och fordonslista.

När vi var klara beställde vi taxi för att ta oss ut till verkstaden en bit utanför Västerås. Väl framme lastade vi in våra väskor i fordonet och började sedan med klargöringen och bromsprovet. När klockan närmade sig tre på eftermiddagen var det dags att köra ut från verkstadsområdet till spår 4 i Tillberga. Därefter växlade vi oss över till spår 2 och så var vi redo att avgå norrut mot Sala.

Dagens etapp var ungefär fyra timmar lång och gick via Sala, Avesta-Krylbo, Storvik, Bollnäs, Ljusdal upp till Ånge. I Avesta-Krylbo var det växelfel men det gick ganska smidigt att ta oss förbi det.

Vi nådde Ånge vid sjutiden på kvällen och fick parkera vid plattform på spår 2b. Efter att vi avaktiverat hytten och låst fordonet gick vi i den minus 21-gradiga kylan bort till hotellet där vi sover i natt.

I morgon fortsätter vi ännu mera norrut.