Tisdag

Redan klockan kvart över fem på morgonen gick jag hemifrån. Framme på Centralen bytte jag om och hämtade väskan med simulatorn. Sedan hann jag med en kopp kaffe innan det var dags att gå ner till spår 3 för att sätta mig i tjänstekupén på en X40.

Strax efter halv åtta steg jag ur i Hallsberg och gick bort till Personallokalerna. Halv nio började dagen för de nyanställda förarna – elva till antalet – som skulle få repetera tågskyddssystemet (ATC). Två av mina instruktörskollegor här i Hallsberg höll i lektionerna.

Efter lunch kopplade vi upp två simulatorer i varsin sal och delade upp eleverna i fyra grupper. Sedan körde vi igenom de scenarier som jag arbetade fram under gårdagen. Efter ungefär en timme var det dags att byta grupp och köra igenom allt från början igen.

När vi var klara med simulatorkörningen samlades vi åter i lektionssalen. Därefter gick vi igenom övningshäftet som de fått arbeta med när de inte körde simulatorn. Sedan var det bara att avsluta dagen strax före klockan fyra.

Jag hade packat ner simulatorn i väskan och gick ut till spår 5b för att ta tåget hem vid tjugo över fyra.

En och en halv timme senare steg jag av på Västerås C. Jag ställde tillbaka simulatorn i instruktörsrummet, bytte om och gick sedan hem.