Tisdag

Det blev inget extrajobb för mig igår utan jag fick vara ledig i högsommarvärmen istället.

Dagens pass började klockan tre på eftermiddagen men redan en timme tidigare hade det kommit meddelande i jobbmobilen att första tåget var inställt. Jag ringde Operativa Personalledningen som meddelade att jag och ombordaren skulle få åka med ersättningsbussen istället. Orsaken till allt detta var att det var stopp i tågtrafiken i Ängelsberg sedan flera timmar tillbaka på grund av en incident med ett godståg.

Kvart över fyra kom ersättningsbussen från Axelssons Turisttrafik – min förra arbetsgivare – och det var en av mina kompisar som körde. Det var roligt att kunna sitta och prata med honom under resan upp till Fagersta via alla mellanliggande stationer.

Ombordaren och jag steg av bussen vid Fagersta C vid sextiden och jag sa hej då till kompisen. Vi gick bort till Personallokalerna där jag skulle vara reserv en timme och sedan ha rast en halvtimme. Det var lugnt så jag åt min matlåda och fikade och satt sedan ute i skuggan för att få lite svalka.

Vid tjugo i åtta var det dags att gå till järnvägsstationen för att vänta på att min instruktörskollega skulle komma med en X14 från Västerås. När den stannat på spår 3 bytte jag av kollegan och sedan stängde jag dörrarna och satte fart norrut.

Efter uppehållen i Fagersta N, Vad, Söderbärke och Smedjebacken ankom vi till spår 2 i Ludvika strax efter halv nio. Jag bytte ände och när jag gjort mig klar i andra förarhytten samt tagit emot en säkerhetsorder från Fjärren var det dags att lämna Ludvika vid tjugo i nio.

Körningen tillbaka flöt på och inga konstigheter inträffade. En timme och fyrtio minuter senare – vid tjugo över tio – rullade vi in till spår 3b på Västerås C och resenärerna kunde lämna tågsättet. När ombordaren synat igenom de båda vagnarna kunde jag köra ut och parkera på spår 8 på bangården bredvid Centralen.

Jag gick sedan till omklädningsrummet för att byta om och kunde därefter gå hem när klockan närmade sig elva. Det var fortfarande riktigt varmt ute trots att det var så sent.