Tisdag

Andra dagen med övningsåkning innebar X12 och en resa Linköping tur och retur. Vid kvart över åtta samlades vi i orderrummet för att förbereda oss. Jag hade pratat med Operativa Personalledningen och föraren som skulle ha kört tåget så allt var klart.

Strax före halv nio gick vi ner till spår 5 där en av de blå X12-orna kom inrullandes från Sala. Vi tog plats i förarhytten och när avgångstiden var inne stängde eleven dörrarna och så var vi på väg.

Inga konstigheter inträffade längs vägen och planenligt stannade vi på spår 3 i Linköping vid tio i elva. Fordonet skulle vända tillbaka på en gång så vi lämnade över till den väntande föraren. Därefter gick vi bort till verkstaden och jag pratade med personalen. De var jättesnälla och hjälpte till att växla fram de två andra blå X12-orna så att vi kunde få hålla på och multipelkoppla och koppla isär fordonen. När eleverna hade fått prova på både att koppla ihop och koppla isär några gånger nöjde vi oss och gick för att ta lunchrast i Personallokalerna. Jag tackade givetvis verkstadspersonalen för hjälpen.

Efter att ha ätit våra matlådor återvände vi till verkstaden där den ena av de två X12-orna fortfarande stod kvar och den skulle vi ha. Vi gjorde en säkerhetsklargöring och körde sedan fram till spår 3 för att låta resenärerna komma ombord. Nu var det den andra elevens tur att köra och vid tio över ett blev det avgång.

Två timmar och en kvart senare stannade vi på spår 2 på Västerås C och vi lämnade över till föraren som skulle köra vidare till Sala. Med detta var vårt dagsverke fullgjort och det var dags att gå hem. I morgon väntar fler praktiska övningar.