Fredag

Sista dagen med eleven innebar ett rent dagpass med start klockan åtta på morgonen. När vi fikat och tagit ut fordonslistor och tågorder var det dags att gå ner till spår 5 där en X40 från Stockholm var i antågande. När den stannat bytte vi av kollegan som kört och installerade oss i förarhytten. När avgångstiden var inne stängde ombordaren dörrarna och så rullade vi iväg.

Tio i tio ankom vi till spår 5a på järnvägsstationen i Hallsberg. Föraren som skulle köra resten av sträckan till Göteborg tog över och vi gick till Personallokalerna för att ha rast.

Vid tjugo i elva stod vi åter vid spår 5a när nästa tåg från Stockholm – en X40-mult – rullade in. Hallsberg var slutstationen för detta tåg och vi skulle ha det bakre fordonet, så vi kopplade isär och gick till andra änden för att förbereda oss.

Strax efter halv tolv hade vi avgångstid och vi kunde sätta fart mot Stockholm. Eleven körde och jag behövde inte göra särskilt mycket under resan. Vid tio i två ankom vi till spår 7 på Centralstationen i huvudstaden. Föraren som skulle byta av oss var på väg från Hagalund med en annan X40 som skulle kopplas ihop med vår, så vi förberedde ihopkopplingen och gick sedan upp till Personallokalerna för att äta våra matlådor.

Det blev en ganska kort rast för strax efter halv tre rullade en X40 från Hagalund in till spår 8 och vi tog över. Fem i tre stängde ombordaren dörrarna och vi körde iväg. Nu var destinationen Västerås och som vanligt var det uppehåll i Sundbyberg, Bålsta och Enköping längs vägen.

I Västerås fick vi köra in till spår 3 och medan resenärerna lämnade tågsättet lämnade vi över till kollegan som efter tjugo minuter skulle köra tillbaka till Stockholm. Eleven och jag gick upp till Personallokalerna för att fylla i hans LIA-bok. LIA står för ”Lärande I Arbete” och är alltså benämningen på praktiken under Yrkeshögskoleutbildningar. Som körlärare ska man bedöma elevens förmåga i olika moment under praktiken samt skriva ett omdöme. Eftersom jag tycker att det gått mycket bra under de här två veckorna fick han bra betyg från mig. Han har två veckor kvar på sin praktik i Västerås men ska då åka med andra körlärare. Jag önskade honom lycka till i fortsättningen och hoppas att han kommer att trivas som lokförare när han tagit examen.

För min del är det nu dags för nya utmaningar inom SJ. Fram till jul kommer jag att sitta på skolbänken, så det blir inte så mycket mer tågkörning för mig det här året. Med anledning av detta blir det lite mer sparsamt med blogginlägg ett tag framöver men jag kommer nog att rapportera åtminstone en gång i veckan om hur det går och vad jag håller på med.

Trevlig helg!