Onsdag

Onsdagens arbete började vid fem över två på eftermiddagen. Tjugo över stod jag vid spår 2 där en X50 från Linköping var på ingång. När den stannat bytte jag av föraren och efter några minuter var vi på väg mot Sala.

Efter uppehållet i Ransta ankom vi spår 2 på stationen i Sala och resenärerna steg av. Jag träffade en kompis och kollega som anställdes på SJ samtidigt som jag. Han är inte kvar på SJ längre men jobbar som lokförare på ett annat bolag och han var på väg hem till Dalarna nu för lite semester.

När tågen till respektive från Dalarna lämnat Sala var det några minuter kvar innan vår avgång. Vid tio över tre gick bommarna ner och så slog signalen om till grönt och vi kunde köra iväg. Nu var destinationen Linköping och jag skulle köra hela vägen.

Efter uppehåll i Ransta, Västerås, Kolbäck, Kvicksund, Eskilstuna, Hälleforsnäs, Flen, Katrineholm och Norrköping stannade vi på spår 1 på Linköping C enligt tidtabell vid tio i sex. Ombordaren synade igenom tågsättet och så fick jag köra upp till spår 20 på uppställningsbangården. Där bytte jag ände och så körde jag ner till spår 3 och bytte ände igen. Det går nämligen inte att komma in till verkstaden från spår 1 utan då måste man ”zick-zacka” sig på det här viset. Jag körde sedan in till verkstaden och parkerade.

Min kompis som jobbar i Hagalund och som jag gått lokförarutbildningen tillsammans med hade precis ankommit med en X2-a till Linköping och skulle också ha rast i Personallokalerna. Vi satt och pratade och fikade och åt tills det vid halv åtta var dags för mig att gå tillbaka till verkstaden. Där stod nu en X12-a och väntade och jag gjorde en säkerhetsklargöring när jag kom dit.

Jag körde fram till spår 3 för att låta resenärerna gå ombord. Vid fem över åtta lämnade vi Linköping och nu stod ”Västerås” på destinationsskyltarna.

Körningen gick bra och inga konstigheter inträffade. Vi ankom Västerås C och spår 5 enligt tidtabell vid fem i halv elva.

När alla resenärer lämnat tågsättet körde jag ut och parkerade på spår 6 på bangården bredvid. Sen var det bara att gå och byta om och vandra hemåt i den ljumma sommarnatten. Klockan var nu elva.