Pingstafton

Pingsthelgen är alltså arbetshelg för mig och ett kvällspass väntade idag. Start vid kvart över fem på eftermiddagen och tjugo minuter senare stannade en X40-mult från Göteborg på spår 1a. Jag tog plats i förarhytten och efter några minuter var vi på väg igen.

Den här helgen är det banarbete som innebär avstängning mellan Jakobsberg och Spånga och det betyder att SJs regionaltåg vänder i Bålsta. Resenärerna får åka buss till och från Stockholm och Sundbyberg.

Efter uppehållet i Enköping ankom vi spår 2 på Bålsta station och resenärerna lämnade tågsättet. När ombordarna synat igenom vagnarna stängde jag dörrarna och fick sedan fortsätta ensam till Bro. Där fick jag köra åt sidan för att inte stå i vägen. Jag bytte ände och sedan var det bara att vänta drygt en timme på att få köra tillbaka till Bålsta.

Vid tio över sju ringde Fjärren och sa att jag kunde köra tillbaka till Bålsta.

Vid tio i åtta hade bussarna med resenärerna från Stockholm anlänt och vi kunde avgå. En knapp halvtimme senare var vi framme på spår 5 i Västerås och jag lämnade över till föraren som skulle fortsätta till Hallsberg.

Nu blev det rast i Personallokalerna och då åt jag min matlåda.

Vid halv tio var det dags att gå ner till spår 1a igen och nu blev det andra varvet till Bålsta. Den här gången fick tågsättet stå kvar på spår 1 i Bålsta under de knappt två timmarnas uppehåll. Jag gick och tog en kaffe i en buss som fungerar som rastlokal under helgens banarbete. Bussföraren och jag kom fram till att vi träffats förut – 2008 var vi samtidigt i Bergen i Norge och körde sightseeing från kryssningsfartygen.

Vid tio i tolv hade resenärerna som bussats från Stockholm tagit plats och vi satte fart mot Västerås. Vi rullade in till spår 1a vid tjugo över midnatt och när ombordarna synat igenom vagnarna stängde jag dörrarna. Nu skulle jag köra ut fordonet till depån men när jag ringde Fjärren fick jag reda på att det pågick arbete på spåret utanför depån och att det skulle vara avstängt till klockan 6 i morgon bitti. Jag kontaktade då Depåfordonsledningen i Hagalund och fick istället köra ut till spår 7 på bangården bredvid Centralen och parkera.

Nu närmade sig klockan ett på natten mot Pingstdagen och jag kunde byta om och sedan promenera hemåt.