Söndag

Skönt med sovmorgon trots att natten var en timme kortare i och med övergången till sommartid. Började tio över nio och då hade jag ätit en stadig hotellfrukost på ”moderhotellet” till det lilla obemannade hotell som vi sover på i Ludvika.

Det märktes i luften att det var sommartid nu – varma sköna vindar och strålande solsken. Jag började med dygnsklargöringen av X14-fordonet som stått på spår 1 under natten. När jag var färdig var det bara att sitta och ta det lugnt medan de få resenärerna dök upp och gick ombord.

Vid tio i tio lämnade vi Ludvika med kursen inställd söderut. Färden gick helt utan problem och förseningar och vid halv tolv kunde vi stanna på spår 1b på Västerås C och låta resenärerna lämna tågsättet. Efter att ha bytt ände och förberett för kollegan som skulle köra nästa ”varv” till Ludvika kunde jag gå upp till Personallokalerna för en knapp timmes rast.

Vid tjugo över tolv gick jag ner till spår 2 där snart en X50-mult från Linköping rullade in och stannade. Jag tog över från föraren som skulle ha en timmes rast i Västerås. Det här var faktiskt första gången jag skulle köra X50-mult. Snart var vi på väg mot Sala. På vägen upp är det uppehåll i Ransta och där är plattformslängden 52 meter. En multad X50 (alltså två Reginor) är 108 meter lång. Det blev till att ropa ut att endast dörrarna närmast mitten av tågsättet skulle hamna vid plattform och sen försöka stanna på rätt ställe. Stoppet blev inte riktigt optimalt men de som skulle stiga av kunde i alla fall göra det. Får jag träna ett par gånger till så ska det nog kunna bli bättre och bättre.

Framme på spår 2 i Sala strax före klockan ett bytte jag ände medan de anslutande tågen till både Dalarna och Stockholm ankom på bägge sidor om mitt tågsätt.

Vid tio över ett var det dags att köra tillbaka och redan den här gången blev stoppet i Ransta bättre. När vi stannat på spår 5 på Västerås C lämnade jag tillbaka tåget till samme förare som nu alltså haft sin rast och var redo att köra tillbaka till Linköping.

När klockan närmade sig halv två kunde jag gå till omklädningsrummet för att byta om och sedan ta bussen hem.

I morgon är jag ledig.