Måndag

Då var det dags för det första körpasset i Västerås. Tidig väckning hemma – redan klockan tre – och en halvtimme senare trampade jag i väg på cykeln neråt centrum. Väl framme på Centralen gick jag direkt ner i omklädningsrummet för att duscha och byta om till uniform. Strax före halv fem åt jag frukost uppe i Personallokalerna och hade då ungefär tjugo minuter innan själva arbetet började.

Efter att ha tagit ut dagens tågorder och fordonslistor gick jag ut till spår 9 på personbangården där mitt loktåg med fyra vagnar väntade. Jag började med att klargöra loket och kontrollera att tryckluftsbromssystemet var tätt innan en förarkollega, som skulle hjälpa till med bromsprovet, dök upp. När det var avklarat fick vi växla oss ut från bangården genom att först backa ut på spår 5 och sedan köra fram till spår 3, varifrån det skulle bli avgång.

Strax efter sex lämnade vi Västerås med sikte på huvudstaden. Allt flöt på utan mankemang och det var inga problem att hålla tidtabellen. Efter stopp i Enköping, Bålsta och Sundbyberg ankom vi spår 5 på Stockholm C ett par minuter före tidtabell. Jag blev direkt avbytt och gick upp till Personallokalerna för ett toabesök och en snabb kopp kaffe. Det var nästan direkt dags att gå ner till spår 18b, där ett loktåg med fem vagnar precis ankommit från Hallsberg. Jag bytte av föraren och gjorde mig hemmastadd i förarhytten. Nu var det drygt tjugo minuter kvar till avgång mot Västerås.

Fem i åtta fick jag avgångssignal från ombordaren och kunde rulla iväg. Det var uppehåll på samma ställen i den här riktningen och även nu gick färden helt planenligt. Vi stannade på spår 3 på Västerås C ett par minuter före plan och medan resenärerna lämnade vagnarna och ombordaren synade igenom dem samt låste dörrarna började jag direkt med rundgången. När loket var kopplat i andra änden växlade vi oss ut till spår 7 på Personbangården, där jag parkerade tågsättet.

Nu var klockan halv tio och jag hann med en kaffe i Personallokalerna samt fick hälsa på fyra nyanställda förarkollegor som hade sin introduktionsdag i Västerås idag. Sen återstod det bara att gå ner och byta om och hoppa på cykeln för att åka hem.