Måndag – tisdag

Då var årets lärarledda trafiksäkerhetsfortbildning över. Det är alltså den årliga fortbildningen som man måste ha för att få fortsätta köra tåg. Precis som förra året är den uppdelad i tre avsnitt – först en lärarledd dag, sen kommer datorbaserade självstudier (e-learning) till sommaren/hösten och slutligen ett prov i slutet av året.

Under gårdagen gick vi bland annat igenom SJs trafiksäkerhetsrapport och diskuterade situationsmedvetenhet det vill säga att ha fokus på det som är viktigt i vissa situationer till exempel vid växling eller färd i signaltäta områden. Vi hade också en övning som gick ut på att följa ett arbetspass från början till slut där vi skulle hitta anvisningarna och föreskrifterna för momenten som man vet att man ska utföra (och också utför) utan problem varje dag. Det var mycket nyttig repetition eftersom det finns en uppsjö av anvisningar och föreskrifter.

Utbildningsdagen idag koncentrerades till mobiltelefonen och surfplattan samt intranätet och något som heter HR-portalen. Där kommer vi sen att hitta e-learningen som vi ska göra i sommar/höst. Vi pratade också om säkerhetsrutinen vid ensamarbete till exempel då vi ska koppla lok och vagnar utan att annan personal finns i närheten samt gick i genom manualen som finns till vårt stöd när vi ska göra utrop i tåget.

I morgon ska jag köra tåg igen 🙂