Uppsalanatt

Arbetspasset började igår vid 21-tiden och jag parkerade som vanligt i Hagalund och tog sedan pendeln ner till Centralen. Jag skulle för första gången ha nattpasset i Uppsala.

Efter att ha skrivit ut tågordrar och fordonslistor gick jag vid tio i tio ner till spår 3 där en kurskompis från lokförarutbildningen rullade in med tåget från Uppsala. Jag fick lite råd och tips om hur det var tänkt att fungera under mitt nattpass och gick sedan till andra änden för att göra mig klar att köra kvällens näst sista avgång till Uppsala.

Vid tio över tio blev det avgång och jag satte fart ut från Centralen med mina nio personvagnar samt lok i vardera änden. Efter uppehållen i Märsta och Knivsta stannade jag på spår 7 på Uppsala C, där tågsättet skulle stå under natten. Ombordpersonalen synade av tåget och låste alla dörrar i tågsättet. Jag bytte ände och gick sedan till Personallokalen för ett toabesök och för att ta en kopp kaffe. Sen gick jag tillbaka till loket satte på radion, tog fram korsordet och hade det skönt i värmen i loket.

Under natten bromsprovade jag det tågsätt som jag kört till Uppsala samt även tågsättet på spår 4 som jag skulle köra på morgonen. Vid halv fem kom en förarkollega och tog hand om tågsättet på spår 7 och jag gick över plattformen till spår 4 och började klargöra de båda loken. Vid halv sex låste jag upp vagnarna och väckte dem till liv så att belysningen tändes och normal värme slogs på. Om en personvagn står still i mer än en timme så intar den så kallat ”bangårdsläge” – belysningen slocknar och uppvärmningen går ner på sparlåga och håller 12 ºC. Det går naturligtvis även att manuellt sätta vagnen direkt i bangårdsläge utan att vänta en timme.

Ombordpersonalen kom från sitt hotell och vid tio över sex var det dags att köra morgonens andra avgång från Uppsala till Stockholm. Även nu var det uppehåll i Knivsta och Märsta och när jag stannat på spår 3 på Stockholm C blev jag avbytt och kunde direkt gå till pendeln för att åka ut till Hagalund. Satte mig i bilen vid halv åtta och körde hem för att ha en ledig helg.