Torsdag

Nu var det dags för ett överliggningspass som började efter klockan 15 dag ett. Efter den sedvanliga pappersexercisen gick jag ut till spår 21 där ett tågsätt bestående av 6 vagnar och ett Rc6-lok i vardera änden stod uppställt. Jag skulle köra ner det till Centralen och lämna över det till en förare som skulle köra det som direkttåg till Uppsala.

När jag kom till Karlberg fick jag stå och vänta där i ungefär 20 minuter eftersom det var förseningar på Centralen och tåg framför mig. Dessutom hade ett spårfel uppstått på spår 4 tidigare under dagen och det bidrog säkert till förseningarna. Till slut kom jag fram till spår 10 på Centralen ett par minuter innan tåget egentligen skulle avgå och jag lämnade snabbt över till den väntande föraren.

Jag gick sedan upp till Personallokalerna för att ta 40 minuters rast innan det var dags att gå ner till spår 18 där en multipelkopplad X40 (dubbeldäckare) – en trevagnars och en tvåvagnars – anlände från Eskilstuna. Jag löste av föraren och installerade mig i förarhytten. Jag skyltade även om destinationen till ”Hallsberg” och knappade in tågnumret i telefonen. Sen var det bara att invänta avgångstiden strax före halv sju. Uppehållen på sträckan var Sundbyberg, Bålsta, Enköping, Västerås, Köping, Arboga, Örebro C, Örebro S samt Kumla. Efter Bålsta kom jag ikapp ett godståg som jag fick ligga bakom innan jag kunde köra förbi det i Tortuna som ligger mellan Enköping och Västerås. Men det var inga problem att hålla tiden ändå. Kom till Västerås några minuter före tidplan så allt var lugnt. När vi så skulle åka därifrån ville en dörr inte stängas, så jag fick gå bak och trycka igen den manuellt och låsa den. Under tiden hann godståget köra förbi oss och jag fick ligga bakom det igen fram till Kolbäck och var då 15 minuter försenad.

Resten av turen gick som planerat men som väntat gick det inte att köra in så många minuter, så vi ankom Hallsberg drygt 10 minuter sent, strax före klockan 21. Jag lämnade tågsättet vid plattformen och gick till överliggningen bredvid stationshuset där jag skulle sova i natt.