Fredag

Idag fick jag vara ”vikarielärare” på en X12-kurs som går av stapeln den här veckan. Instruktören som håller utbildningen var tvungen att vara ledig och då fick jag hoppa in.

Det är två ganska nya förarkollegor i Västerås som nu får sin andra fordonsutbildning. Eftersom våra Personallokaler här i Västerås håller på att fräschas upp för tillfället har vi inte tillgång till någon lektionssal. Därför var vi helt beroende av att ha tillgång till ett fordon.

Några minuter över nio på förmiddagen anlände en av de blå X12-orna till spår 1a och vi bytte av föraren som kört. Vi körde sedan ut till spår 6 på bangården bredvid Centralen.

Där gick vi utvändigt ett varv runt fordonet och pratade om all utrustning som är placerad under vagnskorgen. Vi öppnade luckor och tittade vad som fanns där innanför. Vi fortsatte med att koppla in tågvärme från post. Eleverna fick också lossa parkeringsbromsarna mekaniskt ifall man måste bogsera fordonet utan tryckluft.

Efter lunch höll vi på med dörrar och fotsteg och så fick de göra en dygnsklargöring av fordonet. Vi avslutade sedan med att titta på skyltsystemet på både X12-an och en X14 som stod på spår 4b. Även de olika varianterna av GSM-telefoner på X12 och X14 kollade vi på.

Därefter skickade jag hem eleverna då de båda fordonen skulle ut i trafik.

Nu är det ledigt i helgen!