Måndag-tisdag

Igår morse hoppade jag på ett tåg för att ta mig till Hallsberg. Där väntade en utbildning. Vi var tio stycken elever – förare, ombordare samt fordonsoperatörer/depåförare – som skulle utbildas till att bli elsäkerhetslärare.

Förmiddagen ägnades åt lagar och förordningar samt elolyckor och efter lunch gick vi igenom utbildningsmaterialet som finns samt gjorde övningsuppgifter.

På kvällen var jag och mina två instruktionsförarkollegor ut i Örebro och åt middag med vår chef/samordnare. Det var trevligt att sitta och prata lite om hur vi som är nyblivna instruktörer tycker att det fungerar och vad som väntar i framtiden.

På förmiddagen i dag fortsatte vi med utbildningsmaterialet. Vi gick även ut till uppställningsbangården för att koppla tågvärme till ett loktåg och testa att lyfta strömavtagaren på loket med en så kallad manöverstång. Det är en teleskopisk isolerad stång som gör att man kan stå på marken och ändå nå upp till taket på loket utan att komma in i riskzonen för att få ström i sig.

Efter lunch gjorde vi en bangårdsvandring för att titta på olika tågvärmeposter. Vi tittade även på frånskiljare som används för att kunna koppla från spänningen till kontaktledningen på vissa ställen.

När kursen avslutats för dagen gick vi ut för att ta tåget upp till Gävle där vi ska tillbringa morgondagen.