Tisdag

Klockan kvart i tio stod min kollega och jag vid spår 3 på Västerås C då ett åttavagnars loktåg var på väg in från Stockholm. Ombord fanns bland annat våra elever och vi tog hand om tågsättet från föraren som kört.

Eleverna fick koppla loss loket och körde sedan runt det till andra änden av vagnarna. När loket var tillkopplat och det efterföljande bromsprovet klart körde vi först fram för att sedan kunna backa ut till spår 7 på bangården bredvid Centralen. Några elever och jag stod längst bak för att hålla uppsikt i rörelseriktningen och agera signalgivare under backningen.

Nästa övning var att koppla isär mellan första och andra vagn och sedan flytta första vagnen till spår 8. Eleverna fick turas om att köra loket och agera signalgivare med handsignaler.

När alla agerat både förare och signalgivare kopplade vi ihop hela tågsättet igen och bromsprovade det. Efter det var det dags att backa ut från bangården för att kunna köra fram till plattform vid spår 3.

Mellan övningarna var vi in i vagnarna och hade lite teori samt värmde oss eftersom det var mellan 5 och 10 minusgrader under dagen. Naturligtvis hann vi också äta lunch.

Eleverna åkte sedan tillbaka med tåget till Stockholm sedan ordinarie förare och ombordare tagit över.

I morgon är vi i Hagalund igen.