Fredag

Dags för lite utbildning och redan tjugo över sex satt jag ombord i en X12-a för att åka till Sala. Där var det 50 minuters bytestid, så det blev ett besök på ett närbeläget konditori för en köttbullsmacka och kaffe.

Tjugo i åtta steg jag in i en X55-a för att åka vidare till Borlänge och väl där blev det minibuss ut till Räddningstjänstens övningsanläggning i Kvarnsveden. Det var dags för repetition av Brand och HLR (Hjärt-LungRäddning).

Förmiddagen ägnades åt livräddning med hjälp av bland annat bröstkompressioner, inblåsningar, hjärtstartare, Heimlichmanövern, tryckförband, stabilt sidoläge och adrenalininjektor (som används vid kraftig allergisk reaktion). Vi var också ut och övade livräddning inne i en liggvagn som de har på området.

Efter lunch tog Brand-momentet vid. Först med teori och filmvisning i drygt en timme. Därefter fick vi gå och ta på oss overaller och handskar för mer praktiska övningar. Det var utrymning av rökfylld järnvägsvagn, demonstration av exploderande hårspray-flaskor samt små gasoltuber, brand i kläder, brandsläckning med handsläckare samt utrymning av rökfyllt hotell.

Det var mycket intressant och givande – en riktigt bra utbildningsdag helt enkelt.

Vid tio i fem satte jag mig i en X40 för att åka till Sala, där det blev byte till X12 mot Västerås C. Strax före sju steg jag innanför dörren hemma och kunde börja fira en ledig helg med att titta på VM-kvalfotboll på TV, där Sverige vann mot Italien med 1-0.