Fredag

Egentligen skulle jag ha kört till Göteborg idag, men Personalplaneringen ändrade i förrgår så att det blev Linköping idag igen och det här passet började strax efter klockan två på eftermiddagen.

Fem i halv tre stannade en blå X12-a från Linköping på spår 2 och jag tog plats i förarhytten. Snart var vi på väg till Sala via Ransta.

Planenligt rullade vi in till spår 2 i Sala vid tio i tre och jag bytte ände och förberedde avgången. När tågen till och från Dalarna lämnat Sala och tiden var inne åkte vi iväg med ”Linköping” på destinationsskyltarna.

Egentligen skulle det ha varit en X50 på den här avgången men på grund av fordonsbrist så blev det X12 idag och då blir det trångt och folk får stå under resan. Allt gick dock bra och vi höll tidtabellen trots att uppehållen tar längre tid eftersom det är många resenärer som ska av och på genom de två dörrarna.

Vi ankom spår 3 på Linköping C vid tio i sex och när tågsättet var tomt på resenärer körde jag bort och parkerade vid verkstaden. Sen gick jag till Personallokalerna för att ha en och en halv timmes rast.

Efter att ha ätit matlådan, druckit några koppar kaffe och pratat med kollegor var det dags vid halv åtta att gå tillbaka till verkstaden där det nu stod en X50 (Regina) och väntade på mig. När säkerhetsklargöringen var utförd körde jag fram till spår 3 varifrån vi skulle avgå vid fem över åtta.

X2-an från Malmö var försenad och eftersom jag skulle köra sista tåget till Västerås för kvällen så fick vi invänta resenärerna som skulle åka med oss. Därför kom vi iväg en kvart senare än planerat. Vi hade också resenärer som skulle byta i Katrineholm för att åka med sista X2-an för dagen mot Göteborg. Då vi var försenade fick Göteborgståget vänta ungefär tio minuter på oss. Förseningar sprider sig mycket lätt på det här sättet.

I övrigt flöt resan på väldigt bra och mötena på enkelspårssträckorna klarades av utan att något av tågen blev mer försenade.

När vi stannade på spår 3 på Västerås C vid halv elva var vi drygt fem minuter efter tidtabell. Sen återstod bara att köra ut och parkera på spår 9 på bangården bredvid Centralen. När det var klart kunde jag gå till omklädningsrummet och byta om. Klockan slog elva när jag begav mig hemåt.

Det är egentligen min lediga helg nu, men jag ska jobba extra i morgon.