Fredag

Veckan avslutades med en ny morgonjour – alltså start vid halv fem. Även idag tog jag bilen ner till jobbet.

Min gruppchef dök upp strax efter mig och jag undrade i mitt stilla sinne varför en gruppchef dyker upp så här tidigt på morgonen. Det visade sig att det skulle hållas ett oannonserat drogtest på slumpvis utvalda lokförare och ombordare och naturligtvis var jag en av de första som fick gå in i konferensrummet och blåsa i alkometern samt lämna två stycken salivprov.

När det var avklarat återgick jag till soffan och tog det lugnt. En stund senare fick jag vara med och lotta in tio nya lokförare i Västerås – däribland jag själv – i semestervalsordningen, eftersom årets semesterval står för dörren. Det gick till precis som när Fifa ska lotta gruppindelningen i Fotbolls-VM, men istället för landslag på ena lappen stod ett namn och på den andra vilken grupp och plats inom gruppen man blev inlottad. Fast jag kan inte säga vilken plats i ordningen jag kom på eftersom grupperna och placeringen i gruppen roteras enligt ett system som har hållit på i många år.

I övrigt var det helt lugnt under jourtiden och jag kunde sitta och fika och prata med kollegor tills klockan slog halv tolv och det var dags att ta sig hemåt.

Det blev alltså en hel arbetsvecka utan att köra tåg en enda meter. Nu är det ledig helg.