Tisdag

Även idag liftade jag med ett tjänstetåg från bangården ner till Centralen efter att ha parkerat bilen i Hagalund. Klockan var tjugo över nio när jag steg in i Personallokalerna och det betydde att jag hade god tid på mig för att äta frukost och ta ut dagens fordonslistor och tågorder. Vid tio i elva var det dags att gå ner till spår 10 för att ta över X2:an som jag skulle ha. Vid fem över elva var det avgång och det här fullbokade X2000-tåget hade destinationen Oslo.

Det var lite skiftande väder längs vägen – ömsom sol, ömsom störtskurar – men allt rullade på enligt plan. Första uppehållen var i Södertälje och Katrineholm. När vi stannat i Hallsberg fick vi tömma ur allt färskvatten ur vagn 1 eftersom det läckte någonstans inne på toaletten och vattnet rann ut i vestibulen. Därefter stannade vi även i Degerfors och Kristinehamn innan vi planenligt ankom till spår 1a på Karlstad C vid halv två och jag kunde lämna över till föraren som skulle köra resten av sträckan till det västra grannlandets huvudstad.

Jag gick till Personallokalerna för att ha tre timmars rast och då åt jag naturligtvis min matlåda men hann också dricka några koppar kaffe, ta det lugnt samt prata med kollegor.

Strax efter klockan fem gick jag tillbaka till järnvägsstationen och där på spår 20 stod mitt Intercity-tåg färdigväxlat och väntade. Det var lok och fyra vagnar – endast 122 meter långt och behändigt.

Vid halv sex rullade vi i väg från Karlstad och tog sikte på vår egen huvudstad. Det var uppehåll på samma platser som på vägen till Karlstad och även i den här riktningen flöt allt på som det skulle och utan konstigheter. Till spår 19b på Stockholm C ankom vi ett par minuter före tidtabell och när tåget var tomt och synat fortsatte jag fram till Norra Bantorget där Cateringservice kom och avfurnerade bistrovagnen. Sen återstod bara att köra ut till Hagalund, få toaletterna tömda och vagnarna avkopplade på spår 20. Loket fick jag köra till verkstaden där personalen genast tog hand om det.

När klockan passerat halv tio gick jag till parkeringen för att åka hem.