Fredag

Det är dags för en jobbhelg igen och fredagens pass började vid kvart i tre på eftermiddagen. De senaste dagarna har varit väldigt kyliga med nattemperaturer på ungefär -20 grader, men i dag var det lite mildare med runt fem-sex minusgrader och snöfall. Efter att ha pratat lite med några kollegor i Hagalund samt tagit ut dagens tågorder och fordonslistor var det dags att gå ut i snörusket för att göra en säkerhetsklargöring på X2:an jag skulle ha. Den stod på spår 29 och hade stått där hela dagen så det var ganska mycket snö på den, men eftersom det är minusgrader så är ju snön lätt och kommer att blåsa av när man får upp farten. När jag var klar körde jag ner till Norra Bantorget där Cateringservice furnerade och när sedan ombordpersonalen var färdiga med sina förberedelser rullade vi fram till spår 11 på Centralen. Vid tjugo över fyra blev det avgång söderut. Inga konstigheter inträffade snöovädret till trots och efter uppehåll i Södertälje och Norrköping stannade jag på spår 1 i Linköping vid sextiden. Där blev jag avbytt av föraren som skulle köra resten av sträckan till Malmö och kunde gå bort till Personallokalerna för att ha min tvåtimmars rast.

Strax före halv nio ankom norrgående X2000-tåg som då var ungefär en halvtimme försenat. Ett växelfel söder om Nässjö var orsaken till förseningen. Snart var vi på väg och uppehållen var desamma som när jag körde till Linköping. Förseningen höll i sig ända till huvudstaden, där vi ankom till spår 18b vid tio över tio. När alla resenärer lämnat tågsättet och ombordarna synat klart blev det sedvanlig avfurnering på Norra Bantorget. Sen var det bara att fortsätta ut till Hagalund där toaletterna tömdes och sedan kunde jag lämna tågsättet på spår 34.

När klockan passerat elva gick jag till parkeringen för att borsta bort snön från bilen och därefter kunde jag köra hemåt i natten.