Måndag

Julveckan har inletts och det var plus 8 grader när jag satte mig i bilen vid kvart i fyra i morse för att åka till Hagalund. Det blir ingen riktig julstämning precis …

Nåväl – efter att ha fikat och tagit ut dagens fordonslista på papper och tågorder i plattan var det vid sextiden dags att gå ut till spår 19 där mitt Uppsalatåg fanns. Det var idag åtta vagnar samt ett lok i vardera änden – 242 meter långt. När jag kollat att allt var ok körde jag ner till Norra Bantorget där jag fick gå till loket i andra änden och göra mig klar för att kunna köra norrut. Jag körde utan passagerare (tjänstetåg) till Uppsala, där jag kom in på spår 7. Det var åter bara att gå till bakre loket och förbereda sig för avgång. Vid tio i åtta lämnade jag Uppsala – nu med passagerare och ombordare – som morgonens sista direkttåg (utan uppehåll) till Stockholm. Allt rullade på som planerat och framme på Stockholm C ankom vi till spår 12. Resenärerna strömmade ur vagnarna och ombordarna synade och låste dörrarna varefter vagnarna var tomma.

Precis när jag var på väg in på Centralen hade Fordonsledningen ringt och berättat att en av mina vagnar skulle växlas ur tågsättet och kopplas ihop med Moratåget som stod på spår 6. Föraren som hade jour på Centralen och en annan förare skulle komma ner för att assistera. Under tiden gick jag till loket i andra änden och aktiverade hytten. När förarna var på plats kopplades första vagnen loss från de andra vagnarna och så fick jag växla bort den till vagnarna som stod och väntade på spår 6. Där kopplade växlingspersonalen till vagnen och sedan kopplades mitt lok loss, så jag kunde växla tillbaka till spår 12. Där var det bara att koppla till loket igen och efter bromsprovet var det klart att köra ut till Hagalund. När jag kom fram till Hagalund var det drygt en halvtimme senare än planerat, men i gengäld slapp jag ställa mig i kön för att få toaletterna tömda utan kunde mer eller mindre direkt fortsätta till spår 34 där jag parkerade tågsättet. Därmed var arbetet klart för idag och jag kunde gå mot utgången.