Lördag

Sista Linköpingssvängen för den här veckan började klockan halv elva på förmiddagen. Efter att ha parkerat bilen i Hagalund gick jag bort till Ulriksdal för att ta pendeln ner till Centralen. Där hann jag dricka kaffe och äta smörgås samt ta ut fordonslistor för dagen och naturligtvis tågorder. Vid kvart i tolv stod jag nere på spår 11 och tog emot en X2:a som ankom från Göteborg. På grund av banarbete den här helgen på sträckan Centralen – Karlberg – Solna är trafiken till och från Hagalund starkt begränsad eftersom alla tåg norr om Centralen använder spåren som vi normalt kör till och från Hagalund på – de så kallade ”Driftspåren”. Därför skulle ”min” X2:a stå kvar på spår 11 i knappt en och en halv timme tills det var dags för avgång mot Malmö. Jag fick sitta och ”vakta” tågsättet och släppa in städpersonalen och Cateringservice.

Vid kvart över ett hade alla resenärer gått ombord och vi kunde avgå söderut. Solen sken och det var torrt på rälsen vilket gav bra grepp vid acceleration och retardation (inbromsning). Det var ett väldigt bra tågsätt och lätt att hålla tidtabellen längs vägen. Efter uppehåll i Flemingsberg och Norrköping blev jag som vanligt avbytt i Linköping av en förare från Malmö som fick köra resten av vägen. Jag tillbringade rasten som idag var hela två och en halv timme i Personallokalerna med att äta matlådan, prata med kollegor och titta på damernas tennisfinal från Wimbledon.

Strax före klockan sex bytte jag av föraren på ett X2000 från Malmö/Köpenhamn. Efter att ha stannat i Norrköping var det inga fler uppehåll innan Stockholm C. Även detta tågsätt uppförde sig utomordentligt bra och var en fröjd att köra. Till spår 18b ankom vi några minuter före tidtabell och efter att ombordarna var klara med avsyningen återstod bara den vanliga refrängen det vill säga avfurnering på Norra Bantorget, körning ut till Hagalund och toatömning. Jag fick sedan lämna tågsättet utanför verkstaden på spår 48, där personalen på direkten tog hand om och körde in det i hallen. För mig var det bara att traska bort till utgången och sätta mig i bilen för att köra hem.

I morgon blir det en annan destination.