Måndag

Första arbetspasset efter ledigheten var ett reservpass mellan klockan 6 och 14, men jag hade redan i slutet av förra veckan fått mig tilldelat ett uppdrag. Det var att köra en X2:a från Hagalund till verkstaden i Tillberga för underhållsåtgärder.

Vid halv sju gick jag ut till spår 35 där tågsättet stod uppställt och började klargöra. När allt var klart fick jag köra ner till Norra Bantorget, där jag bytte ände och var redo att köra till Västerås. När jag stannat på spår 5 på Västerås C fick jag byta ände en gång till för att kunna köra norrut mot Tillberga.

På spår 4 i Tillberga mötte verkstadspersonalen upp och tillsammans växlade vi in tågsättet på depåområdet. När vi parkerat så det stod bra beställde jag en taxi för att ta mig ner till Västerås C. Där hann jag med en kopp kaffe och en extra frukostmacka innan dubbeldäckaren jag skulle passåka med rullade in på spår 1a strax efter halv elva.

På Stockholm C bytte jag till pendeltåg för att ta mig tillbaka till Hagalund. Jag hade nu ett par timmar kvar som reserv. Operativa Personalledningen ringde och undrade om jag kunde hjälpa till att köra ner ett loktåg till Centralen på övertid. En växel hade gått sönder vid Stockholm Södra redan på morgonen och Trafikverket hade nu stängt av trafiken (det vill säga all trafik söderut från Centralen) under reparationsarbetet vilket beräknades ta över fyra timmar. Detta ställde naturligtvis till besvär både för fordonsomloppen och för förarna vilket var orsaken till att de behövde hjälp att köra ner loktåget.

Jag gick ut till spår 36 vid kvart i två men snart ringde Operativa igen och meddelade att reparationsarbetet dragit ut på tiden och man ville att jag skulle vänta minst en halvtimme med att köra ner. Detta på grund av platsbrist nere på Centralen. Vid fem i tre kunde jag lämna Hagalund och nu hade man precis släppt på trafiken vid Stockholm Södra. På spår 11 lämnade jag över till den väntande föraren och kunde för andra gången gå till pendeln för att åka ut till Hagalund.

Tillbaka på parkeringen satte jag mig i bilen för att åka hemåt efter ett par timmars övertid.