Berlin – dag 1

Efter att ha ätit frukost vid niotiden tog jag tunnelbanan in till Alexanderplatz. Där gick jag bort till Sightseeingbussarna och köpte biljett och så åkte jag runt med guidning på svenska i hörlurarna. Turen tog drygt två timmar och det var riktigt skönt på övre våningen under bar himmel. Det blev en riktig kanondag här i Berlin med över 20 grader och sol. Väl tillbaka på Alexanderplatz satte jag mig på en uteservering och tog en öl.

Sen åkte jag upp i Fernsehturm det vill säga TV-tornet. En fin utsikt runt hela Berlin från 203,78 meters höjd. Det var dock lite disigt idag så man såg bara ungefär 40 km mot det dubbla avståndet om det hade varit helt klart.

Väl nere på marknivå igen fortsatte jag ner i tunnelbanan och tog mig bort till Checkpoint Charlie som var en känd gränsövergång när Berlin var delat. Alldeles bredvid fanns Trabant-museet som innehöll Trabant-bilar från olika årtal. Jag fortsatte sedan bort till en utställning om Tyskland och Berlin från 30-talet och framåt – om terror, propaganda och övergrepp. En ganska lång del av muren fanns också där.

Efter det började jag bli trött i benen och tog tunnelbanan tillbaka till hotellet. Jag tog det lugnt en knapp timme och gick sedan ut för att äta middag. Hittade efter ett tag en restaurang som verkade bra och åt Wienerschnitzel där. Tillbaka på hotellet tog jag en kopp kaffe i baren och gick sedan upp på rummet.