Fredag

Fredagens arbete började kvart i tolv. Jag skulle köra ett loktåg med tre vagnar till Hallsberg och det stod uppställt på spår 18 ute på bangården. Det var lite kyligt i luften när jag gick ut och det ska till och med bli snö mot kvällen.

När jag kollat att allt var ok körde jag ner till Centralen och hamnade på spår 12a. När avgångstiden var inne vid tio i ett rullade vi iväg. Inga konstigheter inträffade under resan där uppehållen som vanligt var Flemingsberg, Södertälje, Gnesta, Flen, Katrineholm och Vingåker innan vi ankom till spår 4 i Hallsberg. Mitt avbyte väntade på perrongen och jag kunde direkt gå bort till Personallokalerna för att ha min två timmars rast där.

Strax före klockan fem gick jag ner till järnvägsstationen igen. Nu hade det börjat småregna. På den här turen ska man byta reservloket som stått uppställt på bangården bredvid järnvägsstationen sedan i förrgår för att få rotation på loken. Växlingspersonalen hade startat upp loket och det var bara för mig att börja klargöra. När jag var klar ringde jag tågklareraren och vi kom överens om hur jag skulle växla mig ut från bangården för att vara redo att växla fram till vagnarna. Vid halv sex ankom ett tåg från Stockholm till spår 4. Det hade fem vagnar och växlingspersonalen delade tågsättet så att en del innehöll tre vagnar och den andra lok plus två vagnar. Jag växlade fram och fick delen med tre vagnar tillkopplad. Den andra delen växlades ut till bangården av en annan förare.

Efter avklarat bromsprov var det bara att invänta avgångstiden vid fem över sex. Vi hade uppehåll på samma ställen på tillbakavägen. Dock fick vi planenligt stå och vänta i tio minuter i Flen på att två snabbtåg skulle passera – annars skulle vi vara i vägen för dem. Nu hade det börjat snöa ordentligt. Väl framme i Stockholm syntes det att jag kört i snöoväder.

När jag fått klart från ombordaren återstod bara att köra ut till Hagalund för att få toaletterna tömda och sedan hamnade jag på spår 28, där jag fick göra rundgång med loket. När jag var klar var det bara att ta ryggsäcken och gå till parkeringen för att åka hem i snöslasket.

Nu väntar en arbetshelg …