Lördag

Vaknade av mobilalarmet klockan 5 och när jag hade gjort mig i ordning gick jag ner till receptionen för att äta en tidig frukost. Sen var det dags att gå bort till bangården där mitt tågsätt för dagen – Rc6-lok och åtta vagnar – 227 meter långt – stod uppställt under natten. Det var inte så värst kallt – kanske nån minusgrad – men det väntade snöovädret hade inte dykt upp ännu.

Framme vid tågsättet hoppade jag upp i loket och började klargöringen. När det var klart och jag även hade kollat att bromssystemet var tätt, gick jag det yttre varvet runt tågsättet och passade samtidigt på att göra bromsprovet. Jag låste även upp dörrarna på vagnarna när jag gick förbi. Man får gå en hel del under bromsprovet. Först längs hela tågsättet för att kolla att alla bromsar är loss. Eftersom jag var ensam var jag sedan tvungen att gå tillbaka till loket för att tillsätta bromsen och därefter gå och kolla att alla bromsar gått till. Sen tillbaka till loket för att lossa bromsen och slutligen gå och kolla att bromsarna var loss igen och så tillbaka till loket igen 🙂

Sen var det bara att vänta tills ombordaren var klar med klargöringen av vagnarna.

Därefter rullade vi ner till spår 3 på Linköping C där resenärerna fick gå ombord och klockan åtta blev det så avgång. Förutom att detta lördagsmorgontåg har uppehåll på alla ställen som tåget jag körde igår – det vill säga Norrköping, Kolmården, Nyköping, Vagnhärad, Södertälje och Flemingsberg – så är det ett av väldigt få SJ-tåg som stannar på pendeltågsstationen i Älvsjö. Det har med största sannolikhet att göra med att man lätt ska kunna ta sig till Älvsjömässan. Idag var det dock ingen som steg av i Älvsjö.

Framme på spår 18 på Stockholm C var det bara att invänta besked från ombordaren att avsyningen var klar och sedan kunde jag köra ut till Hagalund. Efter sedvanlig toatömning hamnade jag på spår 17 där jag fick göra rundgång med loket. Därmed var dagens arbetspass över och jag kunde sätta mig i bilen för att åka till svärföräldrarna i Grillby och äta lunch. Därefter satt jag i sekretariatet och var speaker på IK Nordias båda innebandymatcher i Nordiahallen under eftermiddagen.