Lördag

Den här helgen arbetar Trafikverket med spåren dels mellan Stockholm och Bålsta, dels mellan Stockholm och Uppsala, så det blev ett specialpass med anledning av banarbetena.

Jag tog bilen till Uppsala och parkerade på en gata några kvarter från järnvägsstationen. Sedan gick jag till vår lilla Personallokal bredvid stationshuset. Jag hann med en kopp kaffe och en smörgås innan det var dags att gå ner till spår 4 för att lösa av föraren på ett ankommande tåg. Eftersom det är banarbete går SJs Uppsala-pendel endast sträckan Uppsala-Knivsta-Märsta och de resenärer som ska till Stockholm får åka ersättningsbuss från Uppsala. Eftersom det inte är så många som åker mellan Uppsala och Märsta på Alla Helgons Dag så var det ”bara” 4 vagnar men fortfarande ett lok i varje ände för att kunna byta riktning snabbt. Total längd på 137 meter, vikt 362 ton och nästan 10000 hästkrafter gav en rejäl acceleration 🙂

Jag körde två varv till Märsta och blev sedan avbytt och fick en timmes rast och åt då min matlåda. Träffade också en kollega från Axelssons som körde ersättningsbuss och hann med att prata med honom några minuter innan han var tvungen att lasta och åka. Strax efter 12 var det dags att gå till spår 8 för att byta av föraren på en X40 som kom från Gävle. Tågsättet kunde stå kvar där det stod fram till det skulle avgå mot Gävle igen och därför fick jag en dryg timmes rast till.

Klockan 14 var det avgång och trekvart senare stannade jag på spår 3 i Gävle dit jag hade kört utan uppehåll efter vägen. Där hade jag drygt 20 minuter på mig att byta ände och invänta avgångstiden för tillbakafärd. Nu var det även uppehåll i Tierp innan vi nådde Uppsala, som alltså var slutstation för dagen och resenärerna fick fortsätta med ersättningsbuss mot Stockholm. När ombordaren synat klart stängde jag dörrarna och kunde växla ut på godsbangården bredvid Centralen. Jag parkerade på spår 12 där tågsättet får stå över natten. Sedan får någon annan förare köra ner det till Hagalund i morgon bitti när banarbetet ska vara klart.

Med detta var dagens pass över och jag fick traska tillbaka till min parkerade bil för att sedan köra hemåt i småregnet.